WITAM!! Kiedyś na forum temat wzrostu poruszył sebas999 . Dał on linka do strony o tej tematyce niestety była ona po angielsku i sam nie potrafił jej przetłumaczyć.Na tej stronie znajduje sie mnóstwo informacji więc poszedłem na łatwizne i wrzuciłem tekst do translatora.Przepraszam wszystkich za ten okropny język ale tak to z translatorami [...]
Porozmawiajmy o odporności na insulinę. Dużo się słyszy o odporności na insulinę, ale poczekajcie, i pomyślcie przez chwile. Czy sądzicie, że komórki uodparniają się tylko na nią? Na im większą ilość hormonów komórki są wystawione, na tym więcej się uodpornią. Jedne bardziej niż inne, istnieją więc różnice. Problem z odpornością na hormony jest [...]
52* A teraz rola witamin, ich zastosowanie... Witaminy należą do związków organicznycg niezbednych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, którycj ustrój nie jest w stanie sam wytwarzać. Z tego powodu misza być dostarczone w odpowiednich ilościach w pożywieniu, a w przypadku sportowców niezbędna jest dodatkowa suplementacja wybranych [...]
Banan, oprócz tego, że jest jednym z najsłodszych i najbardziej kalorycznych owoców, posiada szereg innych ciekawych i niezwykle cennych właściwości. Ze 100 gramami tego owocu dostarczymy ok. 100 kcal, z czego ponad 20g to węglowodany, ok. 3g błonnika, ponad 1g białka i śladowe ilości tłuszczu - ok. 0,5g. Oprócz wysokiej gęstości energetycznej, [...]
Banan, oprócz tego, że jest jednym z najsłodszych i najbardziej kalorycznych owoców, posiada szereg innych ciekawych i niezwykle cennych właściwości. Ze 100 gramami tego owocu dostarczymy ok. 100 kcal, z czego ponad 20g to węglowodany, ok. 3g błonnika, ponad 1g białka i śladowe ilości tłuszczu - ok. 0,5g. Oprócz wysokiej gęstości energetycznej, [...]
Info o surowych jajkach to niedobra wiadomość - trzeba będzie podgrzewać. A szkoda, bo to +10 do upierdliwości przyrządzania :( Można oddzielić żółtka od białek, do sera wrzucić same żółtka i tylko wymieszać, a białka zostawić w lodówce pod przykryciem i wliczyć do jakiegoś posiłku na drugi dzień - np. usmażyć... Ja bym nawet nie bawiła się w [...]
[...] i rodzaj wlokien uszkodzonych w trakcie treningu 2)Wyczerpanie zasobow energetycznych,a takze przy dlugotrwalych wysilkach intensywnosc wysilku w fazie korzystania z danego zrodla energii (stopien wykorzystania ATP,weglowodanow, tluszczu) 3)wzrost temperatury tkanek 4)obecnosc kwasu mlekowego w miesniach i innych substancji zwiaznych z przemiana [...]
[...] zwolenników jedzenia mięsa są jedynie wymówkami, a jednym z ich argumentów dających się najłatwiej pokonać jest to, że my, rzekomo jesteśmy stworzeni, by jeść mięso! zrodla nie stety nie znam BIAŁKO ROŚLINNE I ZWIERZĘCE Białko zwierzęce uważane jest za czynnik zapewniający lepszy wzrost organizmów w porównaniu z białkiem [...]
SOJA czy SERWATKA ??? A może... jedno i drugie? Na te i podobne dylematy dietetyczne napotyka w swojej karierze sportowej niejeden bardziej świadomy atleta lub kulturysta. Jednakże rozwiązanie problemu jest prostsze niż wydaje się być na początku. W pierwszej kolejności musimy zdać sobie sprawę z faktu, że dopóki dostarczamy naszemu organizmowi [...]
Z produktow domowych nie jest tak trudno ulozyc jakas dietke: napewno masz w domu jajka, jakas chuda wedlinke, rybke, ser twarogowy chudy, mleko . A zrodla najlepsze zrodla weglowodanow sa bardzo tanie i zwykle spotykane w kazdym domu (platki owsiane, ryz, makaron, ziemniaki), wiec z tym nie powinno byc problemu. np. na sniadanie jesz platki [...]
Chanula – niby wiadomo, że to tak właśnie jest. Ale poza tą wiedzą jest jeszcze jakby inny świat, w którym wszystko jest nie tak - postrzeganie siebie, odczuwanie (lub nie) głodu, niedostateczny sukces, niewystarczająca motywacja… Tak na wszelki wypadek – to pewnie ta szaruga jesienna … :-) Szczerze mówiąc nie do końca wiem, co można zamieszczać [...]
tu nie chodzi tylko o kalorie, ale również o odpowiednie rozłożenie makroskładników. Twoja dieta jest całkiem nieodpowiednia. Mało białka,i to jeszcze ze źródeł wątpliwej jakości, posiłki skomponowane źle. Zacznij od początku, W każdym posiłku źródło wysokiej jakości białka: mięso twaróg jajka, wpc potem do każdego posiłku źródła ww złożonych. I [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Przepraszam , źle popatrzylem na wage . bialka jednak masz ok . 2- 2,5 na kg masy ciala jest ok. tluszcze 1 - 1.5 na kg powinno byc. choc czytalem tez ze do 2 g na kg moze byc. Węgle rózne źrodła różnie podaja - od 3 do 7g na kg aczkoliwek na redu lepiej trzymać się dolnej granicy Orzechy to wloskie , migdały , nerkowce , [...]
OPIS PACZKI – MARZEC Tutaj paczka, która do mnie przyszła na początku testu – jak obiecywał ActivLab, ledwo się domknęła Zawartość paczki (zamówienie i gratisy): Moje zamówienie: - Whey Protein Concentrate Xtreme o smaku owoców leśnych - dwie puszki BCAA Xtra: jedna o smaku pomarańczowym, druga o smaku cytrynowym - Iso Activ [...]
[...] zawsze 0.91... Tak wiec polemizowałbym z prawdziwoscią przytoczonych uprzednio twierdzen, ale nie tylko ze wzgledu na powyzsza kwestię, rowniez ze wzgledu na teze jakoby zrodla białek nie miały znaczenia w kontekscie przyrostu miesni. Na dobrą sprawę, o kazdym bialku mozna napisac sporo dobrego w okreslonym kontekscie, czy wg wybranego [...]
Przejrzałam topic o jedzeniu i tak to u mnie wygląda. źrodła ww: otręby owsiane zamiast płatków owsianych można? makaron pełnoziarnisty jabłka banany grapefruity czy można jeść chrupkie pieczywo Sonko? Nie lubię chlebów na zakwasie, bo nie lubię kwaśnych chlebów, są drogie i niesmaczne jak dla mnie. _______________________________ źrodła b: [...]
a kto Ci kazal nie wliczac bialka roslinnego bo bilansu? a co zle z nim? to nie bialko? to tez bialko,bez pelnego profilu ale tez bialko! a skoro nie jesz tylko 1 zrodla, ba łaczysz ze zwierzecym to wliczaj! duzo bialka tez nie jest dobrze fakt bialko roslinne najlepsze nie jest,strawnosc jakies 80%,ale to tez bialko - np. ktos jes sporo wegli [...]
a kto Ci kazal nie wliczac bialka roslinnego bo bilansu? a co zle z nim? to nie bialko? to tez bialko,bez pelnego profilu ale tez bialko! a skoro nie jesz tylko 1 zrodla, ba łaczysz ze zwierzecym to wliczaj! duzo bialka tez nie jest dobrze fakt bialko roslinne najlepsze nie jest,strawnosc jakies 80%,ale to tez bialko - np. ktos jes sporo wegli [...]
Jak było to skasujcie TŁUSZCZE - rola i znaczenie dla zdrowia człowieka. Racjonalne odżywianie się jest jednym z podstawowych warunków prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka, a zatem jego dobrego stanu zdrowia. Sposób żywienia oddziałuje na zdrowie człowieka przez całe jego życie. Najbardziej jest to widoczne w okresie dzieciństwa i [...]